uitstapjes

Alhama de Granada

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 67km

Tijd: 1 uur 21 minuten

Gelegen boven een bergkloof, omringd door vruchtbare velden en een heuvelachtig landschap van amandel- en olijfgaarden, het hele gebied is een streling voor het oog.   De naam Alhama is afgeleid van het Arabische woord – Al-Hammam – wat ’thermale baden’ betekent. Sinds de Romeinse tijd zijn de helende eigenschappen van het thermale water van Alhama erkend en gewild. Tijdens de periode van de Reconquista betaalden Christenen grote sommen geld om wat van het water te kunnen nemen. 

Caminito del Rey

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 131km

Reistijd: 2 uur 05 minuten

Caminito del Rey, in het Nederlands Koningspad, is een spectaculaire wandeling in de provincie Málaga. Een deel van de route loop je over een smal pad boven een kloof met kliffen van wel 400 meter hoog. Vanuit het verleden staat het pad bekend als de gevaarlijkste wandelroute van Spanje, maar is dat nog steeds zo?

De wandeling is prima te doen. Ervaren hikers vinden het misschien zelfs te simpel, maar dat maakt wel dat deze route geschikt is voor een breed publiek. Onderweg kwamen we mensen van alle leeftijden tegen. Voor kinderen is deze wandeling goed te doen.

De Caminito zelf is 2,9 kilometer, maar met de aanlooproutes erbij loop je in totaal 7,7 kilometer. De route door de kloof is afwisselend. Je loopt delen over brede bospaden en delen over een smal planken pad. De houten paden zijn meestal niet meer dan één meter breed. Passeren kan hierdoor soms lastig zijn. Je loopt overigens wel allemaal in één richting. Onderweg kom je verschillende korte- en lange trappen tegen.

Casabermeja

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 69km

Tijd: 1 uur 15 minuten

Casabermeja is een klein dorpje gelegen langs de autosnelweg Malaga Cordoba

Zoals zoveel plekken in Andalusië was er hier al bewoning in het bronzen tijdperk getuige meerdere rotstekeningen elke in de buurt van het dorp gevonden zijn.  Later , veel later was er op de plek van het huidige dorp een Romeinse villa maar de echte bewoning van deze plek en het latere dorp wordt toegewezen aan de komst van de Moren, dank hun is er hier een dorp gesticht dat weer verlaten werd tijdens de belegering van de stad Malaga door de christelijke soldaten. Het enige uit de Moorse tijd is de in de buurt nog steeds aanwezige wachttoren uit de XII eeuw die helemaal tot aan Malaga kan kijken. Gedurende enige tijd verdwijnt dit dorpje uit de geschriften ( of er bewoning was is onduidelijk ) om weer op te duiken in een brief uit 1509 waar de opdracht gegeven word om deze lokatie weer te bevolken.  Het dorp bleef eeuwen vrij afgezonderd daar en het duurde tot maar liefst 1973 toen de autoweg werd gebouwd waarmee het dorp in een keer heel makkelijk te bereiken was. Los daarvan beef het dorp voornamelij economisch afhankelijk van de landbouw. Vrij apart is de begraafplaats welke op de lijst van nationale monumenten staat, volgens sommige een van de mooiste van Spanje. 

Comares

 Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 44km

Tijd: 1 uur 10 minuten

Het dorpje Comares ligt in de provincie Málaga in Andalusië, Spanje – Comares is een mooi wit dorp gelegen op de grens tussen de regio Axarquía en de Montes de Málaga. Dit witte pittoreske dorpje is nog niet overlopen door toeristen!  Comares is gebouwd op de plaats waar vroeger een Arabisch fort heeft gestaan, waarvan nog resten zichtbaar zijn.

Het dorpje ligt vrij hoog, op meer dan 700 meter. Omdat het op een rots is gebouwd, heb je een schitterend uitzicht. Je kan op goede dagen zelfs de Middellandse zee zien liggen. Met de auto is dat ongeveer een uur rijden, dit komt voornamelijk doordat de weg zoveel bochten heeft. Je kunt je auto onder op de grote parkeerplaats bij de toegangspoort parkeren.

Cómpeta

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 4km

Tijd: 10 minuten

Cómpeta is een mooie bestemming voor mensen die in hun vakantie van cultuur, rust en natuur houden. Het is een typisch Andalusisch wit bergdorp, op 55km afstand van Málaga en 18 km van de kust, waar oude tradities in ere worden gehouden. Het ligt in de regio Axarquia op 636 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Almijara , Tejeda y Alhama

Cómpeta heeft dan ook diverse voorzieningen, zo zijn er meerdere pinautomaten, banken, verschillende kleinere supermarkten, winkel met locale artisanale producten, apotheken, een ambulancepost die 7 dagen per week 24 uur per dag bemand is en een groot gemeentelijk zwembad. Het dorp heeft veel barretjes en restaurantjes waar je heerlijk kunt eten op hun gezellige terrasjes.

Cómpeta staat bekend om de Moscatel wijn, er zijn dan ook diverse bodega’s en in het plaatselijke museum ziet u meer over de geschiedenis van het dorp. Gedurende het jaar zijn er zowel in Cómpeta als in de omliggende dorpen feesten ter ere van de beschermheiligen en de lokale producten. Op 15 augustus viert men Noche del Vino, de nacht van de wijn op o.a. het dorpsplein Plaza Almijara. Op traditionele wijze worden ‘s middags op Plaza de la Vendimia druiven gestampt en uiteraard is er meer dan genoeg gelegenheid om wijn te proeven.                                                                                                                                                         Cómpeta vormt het startpunt voor veel hiking- en biking-excursies en is vanwege de aangrenzende natuurgebieden een aanrader voor outdoor- en natuurliefhebbers. Men kan bijvoorbeeld wandelen in beschermd natuurpark Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama van 40.000 hectaren. Er zijn 9 officiële wandelroutes, waaronder de Oude Zijderoute die door het kalksteen landschap naar Granada liep.

Córdoba

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 213km

Tijd: 2 uur 45 minuten

Ze komen in grote drommen afgezakt naar Córdoba voor een blitzbezoek aan de Mezquita. De Grote Moskee is inderdaad één van de belangrijkste Islamitische monumenten in Europa. Even snel als ze gekomen zijn, zijn deze toeristen ook weer verdwenen. Dat is jammer, want Córdoba heeft nog zoveel meer interessante bezienswaardigheden in petto. Sterker nog, het is een ware schatkamer in Andalusië! Zorg dat jij in elk geval niks mist van deze prachtige stad tijdens je vakantie Andalusië! Verdere bezienswaardigheden zijn: Judeira, een heel aparte wijk van Córdoba, Palacio de Viana en Alcazar de los Reyes Cristianos

El Acebuchal

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 10km

Tijd:  30 minuten

El Acebuchal, een idyllisch bergdorpje in de provincie Málaga, Andalusië. El Acebuchal is een prachtig dorp wat midden in de prachtige natuur ligt van de Sierra Tejeda, Almijara en het Alhama Natuurpark, en ligt ongeveer halfweg tussen Frigiliana en Competa.

De naam ‘El Acebuchal’ is een Spaans woord dat ‘olijfbos’ betekent. Het woord ‘acebuche’ is afgeleid van het Arabische woord ‘az-zabbúǧ’. Het dorpje El Acebuchal is ook omringd door olijfbomen. Dit bijzondere dorpje wordt ook wel het verloren dorp of spookdorp genoemd.

In 1949 gaf Franco opdracht om alle bewoners van het dorp te dwingen om te vertrekken. Het ging toen om ongeveer 200 bewoners. Hij wilde er de Guarda Civil (militaire politie) stationeren en zo een eind maken aan de guerillastrijders die nog in de bergen waren. Uiteindelijk duurde de guerrillaoorlog tot 1952 voort. Nog steeds worden er skeletten gevonden in kloven en grotten.

Tot 1998 bleef het dorp vervolgens verlaten. Toen keerde 1 man (een zoon van een oorspronkelijke bewoner) terug om het dorp te kopen en opnieuw op te bouwen. Hij heette Antonio Garcia Sanchez. Zijn bijnaam is ‘El Zumbo’. De wederopbouw was een enorme klus.

El Torcal

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 103 km

Tijd: 1 uur 50 minuten

Het El Torcal Natuurreservaat ligt 45 km ten noorden van Malaga en maar 13 km ten zuiden van Antequera. 

El Paraje Natural de El Torcal, is één van de mooiste en indrukwekkendste geologische natuurparken van Andalusië. Vanwege de unieke kalksteenformatie geeft het haast een surrealistisch en griezelig gevoel. Het wordt ook wel eens het karstlandschap genoemd.

De groene en gele routes zijn toegankelijk voor iedereen en kunnen zonder gids worden bezocht. De groene route is de gemakkelijkste route, hij is 1.5 km lang en duurt ongeveer 30 minuten. De gele route komt overeen met de groene route maar leidt je ook langs enkele spectaculaire delen van het park zoals rotsachtige labyrinten gevuld met vegetatie. De gele route is 3 km.

Frigiliana

 Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 27km

Tijd:  38 minuten

Frigiliana is een klein dorpje dat vlak achter Nerja ligt op zo’n 400 meter hoogte aan de andere kant van de snelweg. Echt een aanrader voor een bezoekje! Het is één van de best bewaard gebleven Moorse plaatsjes van heel Andalusië en het stamt uit 1767. Het ligt op een heuvel (veel klimwerk dus) en het kleine oude centrum met z’n schilderachtige, beklinkende straatjes is prachtig gerenoveerd. Ondanks dat het dorpje best veel toeristen trekt, lijkt de tijd hier te hebben stilgestaan. Op het dorpspleintje verzamelen zich iedere avond alle oude mannen en de zwart geklede vrouwen gaan dagelijks samen naar de kerk.

Granada, Alhambra

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 118km

Tijd: 1 uur 30 minuten

Het Alhambra in Granada is een plek die beslist op je bucketlist thuishoort. De oorsprong van het gebouw ligt in 889 en is door de eeuwen heen uitgegroeid tot een fantastisch staaltje architectuur. UNESCO vond dat ook, dus het staat inmiddels ook op de Werelderfgoedlijst.

De Islamitische kunst en architectuur vind je dus overal terug in Andalusië, zoals in het Alhambra. Maar nergens is het zo groots en goed bewaard als in het Alhambra. Het Alhambra herbergt dan ook een grote collectie van Nasrid en Mudéjar kunst. Er zijn zeven hallen gewijd aan deze kunstvoorwerpen.

Zorg ook zeker dat je Granada bezoekt voor of na je bezoek aan het Alhambra. De stad is niet groot en er heerst een heerlijk relaxte sfeer, zodat je na je bezoek even lekker kunt eten in de smalle straatjes. Zeker na een aantal uur in de felle zon, zijn die schaduwrijke steegjes, verse (soms zelfs gratis) tapas en een koude cerveza een verademing. De wijken Albaicín en Sacromonte zijn tevens de moeite waard om te bezichtigen.

Júzcar

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 175km

Tijd: 3 uur

Het dorp Júzcar stond vroeger bekend als het enige smurfendorp ter wereld. Het ligt in de provincie Málaga  in de buurt van Ronda en ten noorden van Estepona. Helaas moest het dorp alle verwijzingen naar de smurfen verwijderen, dus moest er iets worden gevonden. De blauwe kleur bleef behouden. De huizen, de kerk en de winkels zijn vandaag de dag nog steeds blauw.

In 2011 werd het hele dorp blauw geschilderd voor de smurfenfilm. De pueblo blanco werd zo ineens een pueblo azul. Nu is Júzcar officieel Aldea Azul oftewel: Blauw gehucht. Zo wordt de interesse van de toeristen hopelijk behouden. In ieder geval zullen de toeristen nog wel een tijdje blijven komen. 

Málaga

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 57km

Tijd: 1 uur 05 minuten

Málaga is een leuke, warme en charmante stad. Het heeft een gezellig (deels) autovrij stadscentrum. De stad Málaga is een levendige havenstad met een hippe pier, mooie stranden met typische chiringuitos, historische gebouwen en een goed openbaar vervoersnetwerk. Niet voor niets dat Málaga het nieuwe Barcelona wordt genoemd.

Verschillende musea, waaronder Picassomuseum, El Pimpi, het Romeins theater (Teatro Romana), het Gibralfaro kasteel, het Alcazaba, en de kathedraal. Geniet op een leuke manier van deze bruisende stad, en geniet van de Spaanse lifestyle en dat alles onder een heerlijk Mediterraan klimaat. Een levende, bruisende, , dynamische en hartverwarmende stad, een stad die simpelweg leeft… Dat zei zelfs Hans Christian Andersen in 1862 al.

Echter kun je er ook doorheen fietsen. Zo kun je Málaga ontdekken op de fiets, samen met een Nederlandse gids die je alle highlights laat zien. Of wil je gewoon fietsen en tapas eten? Info bij Casa Los dos te krijgen.

Nerja

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 27km

Tijd:  38 minuten

Nerja is een sfeervol dorpje, met ca. 22.000 inwoners en een ruim aanbod aan activiteiten, zonder de drukte van een grotere stad. Je kunt er lekker uit eten, heerlijk slenteren in het autovrije centrum, genieten van culturele evenementen,..

Even genoeg zon gehad? De koele gewelven van de grotten van Nerja zijn dan een welkome afwisseling op de zomerhitte! Deze kalkstenen grotten bieden een fascinerende daguitstap voor het hele gezin.

De ‘cuevas de Nerja’, voor het eerst ontdekt in 1959, zijn ongeveer 5 kilometer lang en horen bij de grootste grotten van Europa. Ze staan al sinds 1989 in het World Guinness Book of Records omdat de grootste ondergrondse pilaar ook hier te vinden is. Ze herbergen bovendien de oudste Neanderthaler grotschilderijen ter wereld.

Voorts zijn er ook al Romeins aardewerk, moorse munten en een uitzonderlijke biodiversiteit ontdekt. Telkens weer blijken de grotten ware historische schatten te herbergen.

In de zomermaand juni of juli vindt er zelfs een muziek-en dansfestival plaats. En een concert in deze natuurlijke, ondergrondse omgeving is een onvergetelijke ervaring!

Rio Chillar

 Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 26km

Tijd:  39 minuten

De wandelroute Rio Chillar in Nerja loopt dwars door het natuurpark Sierra de Tejeda, Almijara en het Alhama, waar ook het spookdorp in Andalusië El Acebuchal in ligt. Tijdens deze wandeling in Andalusië loop je stukken door een kloof met water en aan beiden kanten rotsmuren. Die bieden genoeg schaduw en je loopt door heerlijk verkoelend water.

De route is ongeveer 8 kilometer heen en 8 kilometer dezelfde weg terug. De wandeling neemt gemiddeld 7 tot 8 uur in beslag. De wandeling is ook geschikt voor familie’s met kinderen. Neem water en snacks mee want er zijn geen faciliteiten onderweg. Gebruik ook een goede zonnebrand.

Ronda

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 160km

Tijd: 2 uur 20 minuten (via Álora) 3 uur via Marbella

Ronda is een van de oudste steden in Spanje en ligt ongeveer 100 kilometer van Málaga. Met een bevolking van 36.000 mensen is Ronda een van de bezienswaardigheden die u echt gezien moet hebben als u in de buurt bent. Ontdek de prachtige bergachtige streek van Ronda op een ontspannen dagje uit vanaf de Costa del Sol. Zie de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Ronda, met inbegrip van de Plaza de Toros arena en het museum. Een bezoek aan de Plaza de España, het belangrijkste plein van Ronda en de Kerk. Bewonder het uitzicht vanaf de adembenemende kloof El Tajo, die de stad splitst in een oude en een nieuwe wijk, en loop over de Puente Nuevo, de brug die de twee met elkaar verbindt. Sluit af met een rondleiding bij een lokale wijnboer en geniet van een proeverij van de lokale Spaanse wijn.

Sendero el Saltillo

Startpunt: Casa Los Dos bed&breakfast

Aantal km: 16km

Tijd:  32 minuten

De kers op de wandeltaart die Andalusië heet 

is de Sendero el Saltillo. Hier krijg je met een minimale inspanning een maximaal resultaat.

Dit is een bergwandeling met spectaculaire vergezichten, pittoreske watervalletjes, een tikje gevaar en een vleugje romantiek. Bovendien is de route relatief kort en gemakkelijk.

De wandeling begint in het dorpje Canillas de Aceituno. Dit is een van de witte dorpjes, de zogenaamde pueblos blancos, die zo kenmerkend zijn voor het zuiden van Spanje. Je eindigt bij de watervalletjes van de Rio del Almanchares.

Stranden dichtbij

 

Cantarijan strand (47 min van Casa Los Dos)

Als je vanuit Nerja (Málaga) de kustweg N-340 richting Motril (Granada) neemt, rij je langs talrijke baaien met idyllische stranden. Na een kwartier rijden verlaat je de Costa del Sol en begint de Costa Tropical: de kustlijn van de provincie Granada. Hier zie je al heel snel aan je rechter hand een bordje naar Playa Cantarriján. Oftewel het Cantarriján strand. Kijk niet raar op als er iemand naakt rondloopt op het Cantarriján strand. Want dit strand in Andalusië is een nudistenstrand. Je hoeft er niet helemaal uit je kleren, maar dat mag wel.

Maro strand (40 min van Casa Los Dos)

Slechts een paar kilometer buiten Nerja, langs de oude N-340 kustweg, ligt het dorpje Maro, nog binnen de gemeentegrenzen van Nerja. Daarom worden de stranden van Maro – het Maro strand en La Caleta de Maro – ook beschouwd als Nerja stranden.

Spaanse gezinnen bijvoorbeeld verkiezen vaak de rust van het minder bekende naburige Maro baaitje, La Caleta de Maro. Het Maro strand heeft echter heel veel fans en met reden!

Burriana strand (40 min van Casa Los Dos)

Strand Burriana bij Nerja is zeker niet het mooiste strand in de omgeving van de kuststad. Toch is Playa Burriana een heel compleet strand. Het zand is van hoge kwaliteit. Het is een beetje een familiestrand met met een flink aantal chiringuito’s en kiosks om iets kleins te kopen / iets te eten. Er zijn verschillende activiteiten te doen (watersporten) en je kunt ook een aantal premium strandbedjes (tumbonas, hamacas) huren om de dag door te brengen.

Almayate strand

Vélez-Málaga biedt een van de beste stranden in het gebied: Almayate. De kustlijn is hier immers nog naakt en ongerept, zonder hoge hotel-of appartementsblokken, en voornamelijk landbouw als hoofdactiviteit.

Je rijdt erheen langs bamboe-en suikerriet, met af en toe een glimp van je bestemming. Het Almayate strand is dan ook een bijzonder vredig strand, en het is geen geheim dat het als een van de beste naaktstranden in Andalusië beschouwd wordt.

Het strand zelf is 2800 meter lang en bestaat uit grof, donker mediterraan zand. Het wordt er nooit druk, zelfs niet in hartje zomer. Omdat het zo’n groot stuk zand biedt, vind je altijd wel een rustig plekje voor jezelf.

Meer info over de stranden op  www.absoluteaxarquia.com

De kers op de wandeltaart die Andalusië heet 

is de Sendero el Saltillo. Hier krijg je met een minimale inspanning een maximaal resultaat.

Dit is een bergwandeling met spectaculaire vergezichten, pittoreske watervalletjes, een tikje gevaar en een vleugje romantiek. Bovendien is de route relatief kort en gemakkelijk.

De wandeling begint in het dorpje Canillas de Aceituno. Dit is een van de witte dorpjes, de zogenaamde pueblos blancos, die zo kenmerkend zijn voor het zuiden van Spanje. Je eindigt bij de watervalletjes van de Rio del Almanchares.